fredag 3 januari 2014

Så var det torsdag!

Vart tar tiden vägen? Ångest! Snart börjar jobbet igen...
Denna ledigheten har behövts, verkligen.

 Årets första dag... svårt tro det är vinter... 
men det blev kallare under turen

Har dock varit rätt aktiv. Mycket stallgöra och ridning. Har ridit varje dag under min ledighet förutom 24/12 och 28/12 då jag var upptagen av annat (julafton och dop).

 Nytt dagblock på min personliga väggkalender som jag fick när jag fyllde 40


Har bakat två dagar i rad nu. Denna gången blev det matbröd. Har testat två olika recept.
Idag gjorde jag en repris på gårdagens bröd och testade ett till. Rätt kul att baka, mindre roligt ta hand om disken efteråt... men det måste göras ;-).

 Här kommer receptet som jag gjorde:
---------------------------------------------------------------------------------

Tinas Havrefrallor med lingonsylt 

(från foldern "Att inte tåla gluten" utgiven av Gothia förlag)

 Allt redo för bakstart!
ca 15st

50 gr jäst
5 dl mjölk
2 msk olja (rapsolja eller annan olja med neutral smak)
2 msk fiberhusk
1 dl kesella
1 msk brödkrydda
1/2 tsk salt
1 dl lingonsylt
4 dl (rena) havregryn
1 dl russin
6-8 dl glutenfri mix

Värm mjölken till 37* och tillsätt oljan.
Rör ut jästen i vätskan. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10 minuter
Blanda sedan i kesellan, brödkryddor, salt, lingonsylt, havregryn, russin och sist mjölmixen. Börja med den mindre mängden mjölmix och arbeta degen mycket väl, gärna med hjälp av assistent eller matberedare.
Det går också att använda en elvisp försedd med degkrokar. Degen ska vara kladdig och går inte att ta i. Tillsätt ev. den sista mängden mjölmix. Låt degen jäsa i 30 minuter i degbunken.

(Flytta degen till en spritspåse och spritsa ut degen till frallor på en plåt, eller klicka ut degen med hjälp av två skedar, gärna i smord muffinsplåt. Detta hoppade jag helt över... degen var inte så kladdig, äger dessutom varken sprits eller muffinsplåt).
Platta till degen något med en mjölad hand (behövdes inte för min del, knådade degen lite i händerna och formade till bullar som jag la på plåt med bakplåtspapper), och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på havregryn.
Grädda frallorna i 225* i 10-15 minuter (minst 15 minuter hemma hos mig).
Låt svalna under bakduk


 Degen... syns inte att den blev lite rosa av lingonen

 Frallorna på jäsning, penslade och ska snart in i ugnen

 Klara på svalning

 Uppskuret

Eh... mina bullar liknar inte dem som är på bild vid receptet... 
men de smakar bra i alla fall!
 -----------------------------------------------------------------------------------

Jag hämtade ju ut mina nya nattlinser i måndags.
I  tisdags den 31/12 hade jag -1.25 på vänster öga och -1.0 på höger (endagslinser).
På onsdagen var jag nere på -0.50 på bägge ögonen (endagslinser).
I morse tyckte jag synen var bra nog för att köra på utan några endagslinser alls. Så himla skönt att slippa dessa irriterande saker i ögonen!
Jag har nog rätt torra och känsliga ögon, så det är skönt att synen snabbt verkar komma i ordning denna gången. Första gången jag började med nattlinser tog det flera veckor innan allt funkade som det skulle.

Har börjat smyga igång lite smått på gymet, men har på köpet fått ordentligt ont i min högra armbåge, den bränner! Säkerligen tricepsövningar som är boven i dramat. Så har det varit förut. En gammal skada som ibland gör sig påmind, jag måste vara försiktigare!
Borde nog börja träna underarmarna igen med... Trist, men nödvändigt och det hjälper faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar